חוק האזרחות הספרדי

חוק האזרחות הספרדי

הביטוי " חוק האזרחות הספרדי " מתייחס בעיקרון  ל"קוד האזרחות הספרדי".

באופן כללי, אזרחות ספרדית מבוססת על עיקרון של "הורות"  (לידה להורים אזרחי ספרד) , למרות שישנן הוראות מסוימות לרכישת אזרחות ספרדית המבוססות על עיקרון של מקום הלידה (לידה בספרד).

סוגי אזרחות

אזרחות ספרדית מלידה

החקיקה הספרדית לגבי אזרחות קובעת שני סוגים של אזרחות: "אזרחות ספרדית מקורית"  כלומר "ספרדי מלידה", ו "אזרחות ספרדית בלתי מקורית". – אזרחות שנרכשה שלא מלידה – על פי סעיף 17 לקוד האזרחות הספרדי.

ספרדים מקוריים הם:

·   1. מי שנולד להורה ספרדי;

·   2. מי שנולד בספרד להורים זרים אם לפחות אחד מהוריו נולד בספרד, פרט לילדי דיפלומטיים או קונסולים;

·   3. מי שנולד בספרד להורים זרים אם לא היתה לאף אחד מהם אזרחות כלשהי, או אם החקיקה של מדינת האזרחות של מי מההורים אינה מעניקים לילד אזרחות;

·   4. מי שנולד בספרד והוריו לא נקבעו; או מי שמקום תושבותו הידוע הראשון הוא ספרד, נחשב כנולד בספרד.

.   5. זרים מתחת לגיל 18 שאומצו על ידי בעל אזרחות ספרדית רוכשים, מרגע האימוץ, אזרחות ספרדית במקור. אם המאומץ הוא מעל גיל 18, הוא יכול להגיש בקשה לאזרחות ספרדית במקור לאחר שנתיים מיום האימוץ.

אנשים אחרים, הזכאים לאזרחות ספרדית, בדרך אחרת מאלו שצוינו לעיל, הם "ספרדים שלא במקור".

אזרחות ספרדית מבחירה (שלא במקור)

סעיף 20 לחוק האזרחות הספרדי, קובע כי לאנשים הבאים יש זכות לבקש אזרחות ספרדית:

·  1. אנשים שהיו תחת השגחתו של אזרח ספרדי,

·  2. אנשים שהורה שלהם ספרדי במקור ונולד בספרד (כלומר אנשים שנולדו לאחרי שהוריהם איבדו את אזרחותם הספרדית).

·  3. מי שנולד בספרד להורים זרים אם לפחות אחד מהוריו נולד בספרד ואמצו זרים בני 16 או יותר.

ככלל , אזרחות ספרדית מבחירה יש לבקש בתוך שנתיים מיום הולדת 18. אזרחות ספרדית מבחירה אינה מעניקה "אזרחות במקור" אלא אם צוין אחרת

אזרחות ספרדית הנרכשת באמצעות התאזרחות ומגורים

אזרחות ספרדית יכולה להירכש על ידי התאזרחות שניתנת לפי אישור הממשלה באמצעות צו מלכותי, בנסיבות חריגות.

כל אדם יכול לבקש אזרחות ספרדית על ידי התאזרחות, כל עוד הוא בן 18 שנים או יותר, או באמצעות נציג משפטי אם הוא צעיר יותר. 

חוק האזרחות הספרדי  קובע כי אזרחות ספרדית יכולה להירכש על ידי מגורים בספרד.

כדי להגיש בקשת התאזרחות מכוח תושבות על המבקש לחיות בספרד:

·        10 שנים, או 

·         חמש שנים, אם האדם הוא פליט, או 

·         שנתיים אם האדם הוא אזרח של מדינת אמריקה הלטינית, אנדורה, הפיליפינים, גינאה המשוונית  או פורטוגל, או

·         שנה אחת עבור אדם אשר:

1.      נולד בטריטוריה ספרדית, או

2.      מי שלא ממש את זכותו לאזרחות על ידי בחירה בתוך תקופת זמן הנדרשת,

3.      מי שהיה תחת חסות או הגנה משפטית של אזרח או מוסד ספרדי במשך שנתיים ברציפות,

4.      מי שהיה נשוי שנה אחת לספרדי ואינו פרוד חוקית או מעשית, או

5.      אלמן/ה של ספרדי אם בעת מותו אינו פרוד חוקית או מעשית, או

6.      מי שנולד מחוץ לספרד, אם אחד מהוריו או סביו היה ספרדי לפי מקור.

אזרחי אמריקה הלטינית, אנדורה, הפיליפינים, גינאה המשוונית ופורטוגל חייבים להיוולד אזרחים של מדינותיהם.

כלומר, אנשים שרכשו את האזרחות של המדינות האמורות על ידי התאזרחות , יצטרכו לחיות 10 שנים בספרד, לפני הגשת בקשה לאזרחות מכוח תושבות.

אבדן והשבה של אזרחות ספרדית

לפי חוק האזרחות הספרדי ניתן לאבד אזרחות ספרדית בנסיבות הבאות:

1. בני 18 שנים ומעלה שמגוריהם אינו בספרד ושרכשו מרצון אזרחות אחרת, או שהשתמשו באופן בלעדי באזרחות אחרת, שהוענקה להם לפני שעזבו את ספרד,  יאבדו את אזרחותם הספרדית.

ב  במקרה כזה, אבדן האזרחות מתרחש שלוש שנים לאחר הרכישה של אזרחות אחרת או לאחר מועד עזיבתם, אלא אם האדם הצהיר על רצונו לשמור על האזרחות הספרדית. חריג לכלל זה הוא ספרדים המאמצים אזרח של מדינת אמריקה הלטינית, אנדורה, הפיליפינים, גינאה המשוונית או פורטוגל;

2. ספרדים המוותרים במפורש על אזרחות ספרד, אם הם בנוסף בעלי אזרחות אחרת ומתגוררים מחוץ לספרד יאבדו את האזרחות ספרדית;

3. קטינים שנולדו מחוץ לספרד, ושקבלו אזרחות ספרדית כילדים של אזרחים ספרדיים שגם הם נולדו מחוץ לספרד, ואם חוקי המדינה שבה הם החיים מעניקים להם אזרחות אחרת, יאבדו את האזרחות הספרדית אם לא יצהירו על רצונם לשמור אותה בתוך שלוש שנים לאחר יום ההולדת ה -18 שלהם או  לאחר מועד עזיבתם.

למרות האמור לעיל, אזרחות ספרדית,  לא תאבד, כמתואר לעיל, אם ספרד נמצאת במלחמה.

בנוסף, ספרדים "לא במקור", יאבדו את אזרחותם אם:

1. הם משתמשים באופן בלעדי במשך תקופה של שלוש שנים באזרחות הקודמת שלהם, למעט אזרחי מדינות שספרד חתמה עמן על הסכם אזרחות כפולה;

2. הם משתתפים בהתנדבות בצבא של מדינה זרה, או משמשים במשרה ציבורית בממשלה זרה, בניגוד לאיסור ספציפי מממשלת ספרד;

3. הם שקרו או הונו כאשר הגישו בקשה לאזרחות ספרדית.

אותם אנשים שאבדו את האזרחות הספרדית יכולים להשיבה אם יהפכו תושבים חוקיים בספרד.

עם זאת, מהגרים וילדיהם אינם נדרשים לשוב לספרד כדי להשיב את האזרחות הספרדית.

זאת, מאחר שחוק האזרחות מעניק אזרחות ספרדית אוטומטית לאדם שנולד להורה ספרדי.

אדם שנולד מחוץ לספרד להורה ספרדי שנולד בספרד המשתמש באזרחות של מדינה אחרת באופן בלעדי מאז לידתו יוכל להשיב את האזרחות הספרדית שלו אם יבקש זאת.

אזרחות ספרדית לפי חוק הזיכרון ההיסטורי

בשנת 2007, אישר הקונגרס בספרד, את "חוק הזיכרון ההיסטורי", במטרה להכיר בזכויות אלה שסבלו מרדיפות או אלימות במלחמת האזרחים בספרד (1936-1939), והמשטר הדיקטטורי שבא בעקבותיו (1939-1975).

מתוך הכרה ב"עוול הגלות" של אלפי ספרדים, החוק מאפשר לצאצאיהם לקבל אזרחות ספרדית במקור, ל:

1. אנשים שנולדו להורה ספרדי לפי מקור, ללא קשר למקום לידת ההורה, ללא חשיבות לגיל המבקש.

2. קוד האזרחות הספרדי מעניק אזרחות ספרדית "במקור" רק לאנשים שנולדו לאזרח ספרדי שנולד בספרד ואזרחות ספרדית "לא במקור" לאנשים שנולדו להורה ספרדי שלא נולד בספרד רק אם הם מבקשים זאת לפני השנה השנייה לאחר יום הולדת 18 או מועד עזיבתם;

3. איש שסבו או סבתו הוגלה בגלל מלחמת האזרחים בספרד, ואבד את אזרחותו הספרדית. במקרה זה על המבקש להוכיח כי הסב עזב את ספרד כפליט או שהסב עזב את ספרד בין 18.7.36 ל 31.12.55.

החוק גם מעניק אזרחות הספרדית במקור לחברי הבריגדות הבינלאומיות אשר הגנו על הרפובליקה הספרדית השנייה במלחמת האזרחים בספרד.

בשנת 1996, הוענקה להם אזרחות ספרדית "לא במקור", מה שרמז כי הם נאלצים לוותר על אזרחותם הקודמת.

הואיל ומספרדים במקור לא ניתן לשלול אזרחות, לכן, אנשים אלה יכולים גם לשמור את האזרחות המקורית שלהם.

מכוח חוק זה, אדם שהורה שלו היה במקור ספרדי ונולד בספרד, ורכש בעבר באזרחות ספרדית "לא במקור" על ידי בחירה יוכל לבקש לשנות את אזרחותו לאזרחות "במקור", אם יבחר לעשות כן.

התקופה שבה האזרחות הספרדית יכולה להירכש על ידי חוק הזיכרון ההיסטורי החלה ב 27.12.08, והסתיימה ב – 26.12.11. למרות שמשרד החוץ הספרדי טרם פרסם את המספרים הסופיים, ועדיין נבחנות בקשות, עד 30.11.11 446,277 איש הגישו בקשה לאזרחות ספרדית לפי חוק זה. כ 95% מאמריקה הלטינית, מחציתם מקובה ומארגנטינה.

להפתעת פקידי הממשל, 92.5% מכלל הבקשות נעשו על ידי בני ספרדים שלא במקור ללא קשר למקום הלידה שלהם, ורק 6.1 % על ידי נכדים של פליטים.

אזרחות כפולה – חוק האזרחות הספרדי

אזרחות כפולה מותרת לכל הספרדים במקור, כל עוד הם מצהירים על רצונם לשמור על האזרחות הספרדית תוך שלוש שנים מרכישת האזרחות האחרת. דרישה זו אינה קיימת עבור אזרחים טבעיים של מדינות אמריקה הלטינית, אנדורה, הפיליפינים, גינאה המשוונית או פורטוגל, וכל מדינה אחרת שספרד עשויה לחתום על הסכם בינלאומי עמה.

מצד שני, אזרחים זרים הזוכים לאזרחות ספרדית יאבדו את האזרחות הקודמת שלהם, אלא אם הם היו אזרחים טבעיים שנולדו במדינות אמריקה הלטינית, אנדורה, הפיליפינים, גינאה המשוונית או פורטוגל, גם אם מדינות אלה לא מעניקות לאזרחיהן טיפול דומה.

אזרחות אוטומטית של האיחוד האירופי

אזרחים ספרדיים הם גם אזרחים של האיחוד האירופי ובכך נהנים מזכות התנועה החופשית והזכות להצביע בבחירות לפרלמנט האירופי.

התקשר אלינו:

03-5561616

צור איתנו קשר:

golanjonathan@gmail.com

כתובת המשרד:

רח' י.ד. ברקוביץ' 4, תל-אביב